logo

VŠEMI DARY OBDAROVANÁ

Malé, podezřele tiché a na první pohled inteligencí překypující holčičky. Když se na vás jedna taková upne, je o problém postaráno. Příkladů je mnoho. Tady na vás vystrkuje vlasatou hlavičku z televize, tam otáčí hlavičku kolem své osy, křičí z postele sprosťárny a zvrací. Nikdy nevíte, co na vás vybalí. Melanie, hlavní hrdinka románu Všemi dary obdarovaná, o tom ví své. Vždycky si myslela, že je obyčejná malá holka. Že ty pouta, popruhy na nohy a náhubek na tváři jsou úplně normální věci. A stále se diví, že se všichni kolem tak bojí, že by sežrala svou milovanou paní učitelku…

Mike Carey, známý britský komiksový autor (u nás například díky skvělému Luciferovi), si střihl román, který se na první pohled řadí mezi obyčejné zombie akce, kterých je už tolik, že rozlišit jednu od druhé je docela problém. Tento žánr je už tak přesycený klišé a zaběhnutých témat a situací, že málokdy narazíte na dílo, které by umělo něčím překvapit.

Carey ale na to šel chytře. Předně si vybral sice už taky ne originální (fanoušci hry Last of us přikyvují), ale alespoň neotřelý a smysluplný důvod zničení civilizace a původu hladových nemrtvých. Tentokrát za to může houba. Přesněji Ophiocordyceps, parazitní mrcha napadající nervový systém. Děsivé na tom je, že tato příbuzná žampiónu doopravdy existuje a mění mravence v Jižní Americe a Asii na chodící květináče s humusem. Zpět ale ke knize.

Ve zničené Anglii přežívají poslední skupinky civilizace, které se snaží odvrátit konec moderního světa. Brzy se zjistí, že mezi masami chodících mrtvol se pohybují děti, které vykazují až podezřele hodně znaků živých. Jsou nakažené, po masu toužící, vraždící bestie, ale zároveň jsou inteligentní. Je jasné, že jejich částečná imunita je klíčem k záchraně lidstva. Vznikne program, chytající tyto divoké děti a učící je běžným způsobům, v téměř běžné škole, pokud teda počítáte s tím, že za tím milým obličejíčkem se skrývají bílé mléčné zoubky připravené vám roztrhat hrdlo.

Melanie takto tráví celý svůj dosavadní život a i přes svou nadprůměrnou inteligenci nechápe, co se kolem ní děje. Je naivní tím obyčejným dětským způsobem nutící věřit v Ježíška a jednorožce. Vše, co od života chce, je láska a lidské obětí. Musíte ji milovat a fandit jí, i přes to, že toho o ní víte víc, než ona sama.

Všemi dary obdarovaná je čtivý příběh, kterému nechybí spád. Hlavní hrdinové jsou uvěřitelní, chovají se tak, jak by se teoreticky v podobných situacích někdo opravdu choval. Nedá se říct, že by děj oplýval nečekanou originalitou, ale veškeré standardy žánru mixuje tak šikovně, že výsledek předčí většinu očekávání. Akce, napětí i nutné filozofování o smyslu života je přesně v takovém poměru, aby děj nepřestal nudit a předně téměř do konce není vysloveně jasné, jak to celé dopadne. Což taky není samozřejmé.

Největší předností knihy je ale ten dětský prvek, kterému se většina žánrových titulů vyhýbá jako čert kříži. Je to právě ta otázka, je-li správné využívat malé děti k výzkumům, která vyznívá v celém románu nejsilněji. Ten kontrast dětské naivity a brutálního násilí. Mike Carey se toho nebál a stvořil dílo, které si své místo v lehce zatuchlém rybníku zombie žánru rozhodně zaslouží.

Na závěr se ještě sluší dodat, že kniha se v roce 2016 dočkala také filmového zpracování, které se sice do našich kin zřejmě nedostalo (zatím), ale hodnocení nemá vůbec špatné. Trailer si ale pusťe jen v případě, že se nebojíte případných spoilerů před čtením knihy!

(Visited 378 times, 1 visits today)
  • Hodnocení Vlčí Boudy
Líbil se ti článek? Okomentuj ho níže.

O AUTOROVI

Šéfredaktor. Herní fanda, komiksový milovník, blázen do písmenek, hudební nadšenec, herní maniak nebo samozvaný filmový kritik. Tolik zájmů a tak málo času...


KOMENTÁŘE