logo

JOHN JACKSON MILLER: NOVÝ ÚSVIT

S rostoucí potřebou oživit fenomén Star Wars pro nové generace přichází do nakladatelství bezpočet nových knih a ediční plány překypují tituly, které jsme doposud znali jen z amerických knihkupectví. To je i případ knihy Star Wars: A New Dawn, kterou jsme pro vás v audioknižní formě recenzovali ve článku Verba et Voces #6: John J. Miller – STAR WARS: A New Dawn. Nyní si ji ale čtenáři mohou užít i v očekávaném českém vydání. Příhody mladého ex-jedie Kanan Jarruse a talentované pilotky Hery Syndully, známých především ze seriálu Star Wars: Rebels, jsou na pultech knihkupectví k dostání od počátku září tohoto roku.

Kniha se odehrává devět let po událostech z Epizody III. Impérium je ve své plné síle, a s velkou potřebou drancuje planety napříč systémy. Bez ohledu na to, co tím způsobuje, komplikuje tak život i těžebním planetám jako je Gorse, kde se nachází jistý mladý opilec, nájemný pracovník a nenapravitelný sukničkář Kanan Jarrus. O jeho minulosti se moc neví, ale všichni ho znají jako toho, který “komu může, tak pomůže”, protože na alkohol je třeba si vydělat. I když Kanan na první pohled působí jako naprosto ordinérní individuum, snažící se přežít ve světě imperiální diktatury, ve skutečnosti je jeho rané mládí spjaté s mnohem honosnější minulostí. Kananovo pravé jméno je totiž Caleb Dume – padawan, který přežil Rozkaz 66.

Těsně po genocidě jediů se Kanan ukrýval na různých planetách, až nakonec skončil právě na Gorse, kde jako zaměstnanec Moonglow Polychemical pracuje jako pilot nákladního letadla. Protože se Kanan snaží vyhnout očím Impéria jak jen to je možné, po událostech a vzrůstajícím napětí mezi Impériem a zoufalými revolucionáři, dojde k rozhodnutí planetu opustit. Bohužel však brutální smrt blízkého přítele právě rukou Impéria zapříčiní, že si bývalý Jedi musí vybrat, jak se k tak krutému činu postaví – buď se Impériu podvolí, anebo se mu postaví na odpor. S tímto rozhodnutím mu v nemalé míře pomáhá okouzlující twi’lka Hera Syndulla. Zelená, talentovaná pilotka s okouzlujícím hlasem a jasným názorem na Impérium, i způsobem, jak s ním má být naloženo.

Kanan a Hera se tak společně s bombovým radikálem Skellym a pomstychtivou sullustanskou členkou bezpečnosti Zalunou Myder vydávají vstříc nebezpečí, které, pokud uspějí, podrazí ve velké míře nejen moc samotného Impéria, ale zároveň zachrání mnoho nevinných životů.

Pročítat se knihou v češtině je trochu jako deja vú, protože v anglickém audiobooku se dostalo posluchači doslovného předčítání veškerého obsahu. Faktem ale zůstává, že překvapivý formát opět evokuje spíše dětskou knížku, a to nejen kvůli krásnému, leč barevnému obalu. Star Wars: Nový úsvit se prodává v měkké vazbě, ale díky své velikosti není běžnou fantasy knihou, kterou strčíte do kapsy od kabátu. Matnolesklý obal se celkem rychle poškrábe, ale naštěstí právě díky větší velikosti je nepravděpodobné, aby se dal tahat po všech čertech. Kniha je příjemně těžší, na pocitově trochu tenčím papíře. Fascinující je velikost písma, díky kterému se čte velice rychle. Překladatelem knihy je Jan Kašpar, odpovědný redaktor pak Jan Jaroš. Musím říct, že mně velice těší, že se pánové snažili vyhýbat některým otřepaným klišé, jako je nesmyslný překlad lokací a jmen vesmírných plavidel. Proto lodě jako Expedient, Ultimatum nebo Cynda Dreaming, či těžařská společnost Moonglow nemají své zkomolené české ekvivalenty.

John Jackson Miller je velice talentovaný autor. Má sice ten způsob psaní, kdy používá závorky (což mi dodnes přijde trochu zvláštní), ale díky lehkosti vyprávění děj příjemně odsýpá a nezasekává se v dlouhých pasážích. Stručně a výstižně, to bude jistě jeho motto. V knize KENOBI se Millerovi podařilo skloubit nejen akční děj, ale i filosofické úvahy, avšak v Novém úsvitu takových situací moc není. Přeci jen Kanan má v té době nějakých dvacet let, tudíž je to časem neotesané pískle a hluboké myšlenkové pochody nemohou příliš zabírat místo přemítání o ženách a alkoholu…a mezidruhovém křížení. Nejspíš i kvůli velice úzké spolupráci Dave Filoniho a Millera kniha hodně připomíná dlouho epizodu Clone Wars či Rebels. Děj nevyžaduje příliš mnoho obrazotvornosti, čtenář tak nějak akceptuje, co je mu dodáno a více nad detaily nedumá, čímž Star Wars: Nový úsvit definitivně spadá do kategorie oddechové knihovny. Není ani pro děti, ale taky ani příliš dospělá, je tak nějak něco mezi. V konečném hodnocení dávám tři pacičky, protože osobně bych právě ocenila trochu propracovanější postavy, ale jelikož je to předvoj pro Star Wars: Rebels, dozvíme se jak se život Kanana a Hery vyvine až ve vizuální formě.

(Visited 201 times, 1 visits today)
  • Hodnocení Vlčí Boudy
Líbil se ti článek? Okomentuj ho níže.

O AUTOROVI

Autor. Scénárista bez místa, trekkie, kreslíř, spisovatel, fanda Star Wars a hráč SW: The Old Republic.


KOMENTÁŘE