logo

DECHBEROUCÍ ZÁZRAK – APOKALYPSA PO ČESKU

Dámy a pánové, byla to jízda. A říkám to bez ironie. První řada prvního českého superhrdinského komiksu se povedla. Jistě, vyčíst se mu dá mnohé, ale nedá se mu upřít, že je to napínavé a zábavné čtení. Pojďme se podívat na poslední čtyři čísla série, která je inspirována Marvelovskou silver age. „Zázrak je první český, samostatný, sešitově vydávaný superhrdinský komiks na pokračování. Jeho hrdinou je mladý student David Daneš, který po nehodě načerpal magickou energii tajemného golema, s jejíž pomocí bojuje proti zlu.“

#10 Operace “Plán B” spuštěna
V devátém díle jsme opustili Zázraka ve chvíli, kdy byl prohlášen za veřejného nepřítele a Pérákem byl skopaný do kuličky a hozen do Vltavy. V desátém díle Zázrak pokračuje v pátrání po svém bratrovi, zatímco čtenáři už ví, že do jeho těla vstoupil Faust.. Zázrakův mentor magistr Kelly mezitím pátrá po receptu na elixír mládí. Konečně se také dozvíme, co je to “Plán B” – je to obrovský pilotovaný robot, inspirovaný dvouocasým lvem z  českého znaku, zkonstruovaný na chycení Zázraka.

#11 Tajemství mrtvého čaroděje
Zázrak skončí i s Pérákem ve vězení po vyčerpávajícím souboji s policejním robotem. Jeho bratr, posedlý Faustem, posiluje svou moc. Zázrakovy holky pracují na hledání receptu na elixír mládí pro magistra Kellyho, který pomalu umírá.

#12 Peklo na zemi
Brána do pekla je otevřena a Faust povolává démony jako své vojsko. Kelly se dočká svého elixíru mládí, ale i tak ztrácí Zázrak někoho ze svých přátel. Faustovy síly temna i Zázrakova parta jsou připraveni k finálnímu souboji.

#13 Nejmocnější hrdinové Česka
Pekelní démoni začali pustošit svět. Nejenom v Praze, ale ničí také Temelín, Bratislavu anebo Brno, kde tamní slavné hodiny neunikly vtípku autorů. Zázrak s Kellym se vydali za Faustem, aby se pokusili zachránil Zázrakova bratra Honzu. Pérák a gorilák Golem se mezitím spojili s policejním robotem v bitvě proti démonům. Ve chvíli, kdy je už téměř vše ztraceno, přichází nečekaná pomoc.

Scénář si po všechny čtyři díly udržoval vysoké tempo. Zachoval si solidní temnost, i když úrovně “Černé sanitky” už žádný díl nedosáhl. Naopak přibylo vtípků a odkazů na jiné komiksy, filmy anebo na veřejně známé osoby. Můžeme zde najít vtipné cameo Stana Leeho na obrázku společně s parafrází loga Watchmenů, najdeme zde odkazy na “Návrat temného rytíře” i na “Kameňák” a závěrečná scéna se nese v duch Star Wars a Karla Čapka. Místy jsem si ale říkal, že méně je někdy více. Odkaz na Kajínka byl zbytečný a už vůbec mě nepotěšilo, když si Faustem posedlé dítě notovalo Kryla. Ale to je čistě subjektivní, protože dějově to zapadlo parádně.

Se svižným scénářem se velmi dobře vypořádal Petr Kopl. I když je kresbě pořád často co vytknout, tak pokud se čtenář nechá pohltit dějem, tak obrázkům leccos odpustí. Až při druhém prohlížení se pak pozastaví nad divnou rukou anebo obličejem. Pořád tam ale jsou vymazlené panely a celostránkové anebo dvoustránkové kresby, které prostě potěší. Velmi dobře kreslí Kopl také hlavního záporáka, který je děsivý tak, jak má být.

První řada skončila, ale za pár dnů bude na stáncích první číslo řady nové. První čtyři čísla budou kompletně Koplova – kromě kresby jim napsal i scénář. Ten propojí svět Dechberoucího Zázraka se světem Koplových Vzkříšenců. A to zní lákavě. Takže kdo nemáte načtené Vzkříšence, tak honem do knihkupectví, ať jste na novou řadu Zázraka připraveni.

(Visited 357 times, 1 visits today)
  • Hodnocení Vlčí Boudy
Líbil se ti článek? Okomentuj ho níže.

O AUTOROVI

Redaktor. Nejen komiksový nadšenec, milovník tvrdé hudby, dobré whisky, piva a fotografování. Jeden z největších autorů českého internetu :)


KOMENTÁŘE