logo

LETEM SVĚTEM EKHÖ NA KŘÍDLECH KOMIKSOVÉHO FÉNIXE

Mohl by vzniknout zákon, který by říkal “Magazín Crew se zasloužil o českou komiksovou kulturu”. Když podobné zákony mají i politici, tak proč ne magazín. A hned poté by mohlo následovat “Crew je věčná”. První magazín Crew vyšel už v roce 1997 a vycházel až do roku 2002, kdy zemřel, aby následující rok povstal ze svého popela jako bájný Fénix. Zrodila se Crew2. Letos magazín opět umřel a následně se znovu zrodil jako Modrá Crew. A není to jenom reinkarnace Crwe2, ale také návrat ke kořenům, protože mezi lety 1997 a 2001 vycházel také speciál Modrá Crew. A nová Modrá Crew toho od té staré mnohé zdědila.

Běžné magazíny Crew vždy fungovaly jako marketingový nástroj vydavatelství Crew a vždy asi byly ztrátový. S tím se nakladatelství rozhodlo skoncovat a přišlo s novým konceptem, který z magazínu udělal “koncový produkt”, ve kterém bude vydávat věci, na které by si netrouflo jít normální cestou. Stejně jako ve starých modrých speciálech bude každé číslo obsahovat uzavřený příběh, či příběhy, ale jsou zde novinky, které vás zaručeně potěší. Nová Modrá Crew bude vycházet čtyřikrát ročně, bude zaměřena na kratší série, které nepřesáhnou přes dvě čísla, a vždy bude obsahovat dvě evropská komiksová alba anebo čtyři americké sešity. Upřednostňovány budou série s evropským rodokmenem, ale dveře nemají zavřené ani ty americké. A to nejzajímavější nakonec – obsah budou vybírat předplatitelé. Obsah prvních tří čísel z praktických důvodů vybralo nakladatelství, ale už nyní probíhá hlasování o obsahu 4. a 5. čísla. Tituly do hlasování bude vybírat jak Crew, tak i předplatitelé. A to vše za krásných 249 korun českých. Při předplatném dokonce o 50 korun méně. Více se dozvíte na stránce www.modra.crew.cz.

První dvě čísla budou patřit světu Ekhö. To je vám tuze zajímavý svět. Nefunguje tam elektřina, ale zato tam náramně funguje magie. To má celkem zásadní důsledky na fungování celého tohoto světa. Pokud se ptáte, kde se tento svět nachází, tak vězte, že je to zrcadlový svět našeho světa. Jak to funguje se mě neptejte … prostě to tak říkala veverka. No jo, veverka, protože tento svět řídí jakési podivné “cosi” podobné veverkám. Prostě pohoda.

Děj prvního alba, nazvaného “New York” se zcela překvapivě odehrává v New Yorku. Ale jaký je to NY! Ulice tohoto lehce steampunkového města křižují dopravní prostředky tažené nebo nesené nejrůznějšími ještěry a nad mrakodrapy se místo letadel vznáší draci se závěsnou koženou kabinou pro pasažéry. S jedním takovým dopravním prostředkem se do světa Ekhö dostali i hlavní hrdinové Mravena a Jurij. Nastoupili do Boeingu a přiletěli s drakem… Stojí na letišti a neví která bije. Netuší jestli už jsou mrtví anebo jestli se jim to jenom nezdá. Naštěstí drží Mravena v ruce kontakt na právníka, protože zdědila uměleckou agenturu – kouzelníky, go go tanečnice, striptérky a tak. Poznávání zrcadlového světa může začít. A pokud vám to k dobrému příběhu nestačí, tak jako bonus získala Mravena jednu speciální “superschopnost”.

V druhém albu nazvaném “Císařská Paříž” se zcela nečekaně vydáváme s Mravenou a její go go taneční show do Paříže. Ale jak už to tak bývá, když se vydáte na cestu, tak své problémy nenecháváte doma, ale berete si je s sebou. Tak proč by to mělo být u Mraveny a Jurije jinak, že jo. Jako v každém správném dobrodružství jim tam jde o život a odhalí lstivé spiknutí.

Ekhö je francouzská série z pera Christophe Arlestona, který patří k jedněm z nejpopulárnějších evropských tvůrců. Jeho příběhy se odehrávají ve fantastických světech a bývají okořeněny humorem a lehkým erotičnem. U nás jsme se už mohli setkat s jeho Trollími válkami a dokonce i s prvním albem Ekhö: New York, které vyšlo po částech v magazínu Crew2. Humor a lehkou erotiku samozřejmě najdeme i ve světě Ekhö, ale jen na úrovni “rodinné komedie”, tzn. že morální výchovu dítěte to neohrozí ale dospělé to pobaví. Šílenými nápady opravdu nešetřil.

Ale nejlepší na tom je, že výtvarníci s ním dokázali více než dobře držet krok. Výtvarná stránka je to, co sérii Ekhö táhne neuvěřitelně nahoru. Kreslíř Alessandro Barbucci a o barvičky se starající Nolwenn Lebreton odvedli skvělou práci a výsledek vás ohromí svou hravostí, detaily, barvami a v neposlední řadě i ženskými křivkami. Radost pohledět. Snad jediné, co bych sérii mohl vytknout je ta “rodinnost”, tj. nízký level erotiky a lehce pubertální humor, ale také to, že v obou albech dojde k nějakému odhalení díky Mraveniny “superschopnosti”. Velmi bych ocenil, kdyby tomu tak nebylo i v dalších albech a scénárista si dokázal najít něco nového. Nechme se překvapit.

Svět Ekhö se zkrátka povedl a je dobře, že se nakladatelství Crew podařilo najít platformu, na které může vydávat podobné věci. Druhá Modrá Crew bude opět patřit světu Ekhö a ve třetím se nám představí ronin Okko se skupinu lovců démonů. A co bude dál? To je na vás.

(Visited 532 times, 1 visits today)
  • Hodnocení Vlčí Boudy
Líbil se ti článek? Okomentuj ho níže.

O AUTOROVI

Redaktor. Nejen komiksový nadšenec, milovník tvrdé hudby, dobré whisky, piva a fotografování. Jeden z největších autorů českého internetu :)


KOMENTÁŘE