logo

TŘETÍ SÁGA A SKUTEČNÝ OPAK VÁLKY

Na český komiksový trh dorazil třetí díl Ságy! A pořád je to skvělé. BBart budiž pochválen! Ságu už dneska pravděpodobně není potřeba příliš představovat. Kritiky i čtenáři oceňovaná epická sága, která je na pomezí sci-fi a fantasy,  sbírá ceny na všech obydlených planetách napříč celou galaxií. A ceny nesbírá jen samotná Sága, ale také její tvůrci. Scénárista Brian K. Vaughan, od kterého u nás kromě Ságy vyšla Smečka z Bagdádu a série Y: poslední z mužů, už získal jedenáct Eisnerových cenu, jedenkrát  Wired a jednoho Huga. Výtvarnice Fiona Staples má sbírku cen o něco větší – z 25 cen je to šestkrát Eisner, jednou Hugo a 14x Harvey. Hvězdné dílo stvořené hvězdami. Co chtít více?

A o čem že tento zázrak je? Je o válce, o střetu dvou ras a dvou civilizací. Vypráví o Romeovi a Julii ve vesmíru. Je o malé holčičce jménem Hazel a o jejích rodičích, prarodičích a její velmi nezvyklé chůvě – duchu mrtvé dívky. Nuda říkáte? Nu dobrá, ale tahle dívka nemá spodní polovinu těla a visí z ní střeva. Ale chůva je to výborná. Sága je také o zabijácích, kteří po Hazel a jejích rodičích Markovi a Alaně jdou. A každý z těch zabijáků má vlastní motivaci, proč rodinu malé Hazel zabít. U někoho to jsou peníze a profesionální čest, u někoho osobní msta a někdo je princ Robot IV s televizí místo hlavy a snaží se zachránit válku, která zachvátila celý vesmír. Nic totiž neohrožuje mocenské zájmy více, než fakt, že znepřátelené strany spolu mohou nejen vycházet, ale dokonce mohou mít i dítě. Nic neohrožuje táhlou válku více, než láska dvou dezertérů a jejich dítěte dvou světů. A proto některé zabijáky vyslala planeta Pevnina a některé měsíc Girland.

Ve třetím díle se Marko s Alenou konečně setkávají se spisovatelem, který jim ukázal cestu. Ukázal jim, jak žít. Jejich pronásledovatelé však vědí, kam míří. Kniha pokračuje tam, kde druhý díl skončil. Ve třetím díle se skupina hlavních postav opět rozrostla. Okrajově je zmíněno i téma práv gayů. Objevili se dva bulvární novináři, ke kterým se donesly podivné zvěsti a dezertérce Alaně a o uprchlém zajatci z Girlandu.

Pokud jste už četli první dva díly, pak víte, jakým tempem je příběh vyprávěný. Vypravěčem celé Ságy je Hazel. Ta je sice dosud nemluvně, ale celé je to pojato jako vyprávění o tom, co bylo. Už když jsem třetí díl začal číst a potkal znovu všechny postavy, tak jsem si vzpomněl, že jsem si je vlastně všechny oblíbil. Každá postava je tak skvěle napsaná a má tak skvěle popsanou motivaci, že i když fandíte uprchlíkům, tak máte rádi i ty, co je honí a chtějí je zabít. Vy je totiž už znáte a víte, že je jejich úkol nijak netěší. Víte, že za jiných situací to jsou možná i laskaví lidé a nejraději by byli někde jinde. Se všemi postavami jste byli v akci i ve chvílích, kdy jenom relaxovaly, četly si anebo hrály stolní hry. Všichni hrdinové mají čas spolu diskutovat a rozmýšlet se. To vše v kulisách space opery a při konfrontaci hi-tech civilizace a rasy ovládající magii. Možná právě tohle tempo stojí za úspěchem Ságy. To jak se sžijete se všemi aktéry. Potom pokaždé, když se do Ságy začtete, tak je to jako kdybyste přišli do hospody za známými a klábosili s nimi celý večer. Po zavíračce odcházíte domů s tím, že se sice nic moc nevyřešilo, ale skvěle jste se pobavili a jste spokojení.

Doposud jsem chválil práci scénáristy Briana K. Vaughana, ale kresba je neméně důležitou součástí komiksu. Jak jsem už na začátku zmínil, Fiona Staples má oproti Vaughanovi sbírku ocenění téměř dvojnásobnou. To svědčí o jejím talentu a poskytuje Brianově fantazii skvělou oporu. Její kresba není přeplněná zbytečnými detaily anebo šrafováním. Fiona má „jednoduchou“ linku, kterou doplňuje stínováním a barvami. Skvěle vykresluje emoce a to nejen v obličeji, ale i pohybem celého těla. Kresbě nechybí dynamika a má krásně prokreslené pozadí. Jednoduše řečeno je to kresba, kterou si zamilujete.

Pokud jste Ságou dosud nepolíbení, pak si budete muset pořídit všechny tři díly, protože jedna kniha samostatně nemá smysl. Je to sice vyšší počáteční investice, ale myslím, že nebudete litovat. Kniha dokáže naladit atmosféru, která pohladí po duši. U ostatních, kteří už první dva díly mají, asi stačí poznamenat, že už vyšla, a můžete si ji konečně koupit.

(Visited 142 times, 1 visits today)
  • Hodnocení Vlčí Boudy
Líbil se ti článek? Okomentuj ho níže.

O AUTOROVI

Redaktor. Nejen komiksový nadšenec, milovník tvrdé hudby, dobré whisky, piva a fotografování. Jeden z největších autorů českého internetu :)


KOMENTÁŘE