logo

TUCET VRAHOUNŮ

To si takhle v poklidu vyrazíte na baseballový zápas, když se najednou něco pohnojí. Váš spolusedící ztratí zájem o probíhající utkání, nachos nebo pivo a namísto toho se dožaduje vašeho mozku/krve/masa. Nějakým způsobem se vám v nastalé vřavě podaří utéct a schovaní v koutě čekáte, až se objeví některý z těch maskovaných superborců v legínách, aby vám zachránil život. Jste tak zoufalí, že by stačil i Red Bee a jeho cvičený čmelák nebo Matter Eater Lad. Dokonce i Dogwelder by byl docela terno. Najednou se na stadionu objeví partička, která nepřipomíná výše zmíněný výškrab ze dna sudu ani omylem (sorry Dogwhealere). Týpek ovládající elektřinu, obří žraločí muž, potetovaný maník, sexy ženská s velkou palicí a dva maníci zamaskovaní od hlavy až k patě. S úlevným výkřikem se k nim rozběhnete a seznámíte je s nastalou šílenou situací. Maník s jedním rudým okem vám poděkuje a potom vám vystřelí mozek z hlavy.

Takhle nějak se v komiksu Sebevražedný Oddíl: Kopanec do zubů představuje Deadshot a jeho Expendables. A že jich na konci budete postrádat opravdu hodně. Sebevražedný Oddíl, nebo poněkud lépe znějící Suicide Squad, je tajná vládní jednotka složená z těch nejbezcitnějších a zároveň nejschopnějších záporáků, které vláda pochytala, spoutala, zmlátila a označkovala drobnou výbušninou u páteře. A i když poslouchají rozkazy do detailů, ani tak jim to nezaručí zrovna dlouhou životnost. Někteří členové jednotky slouží jako obětní beránci, někteří jako dárek pro nepřítele a někteří jednoduše jako jídlo pro jiné členy jednotky. Stálicemi týmu jsou v podstatě čtyři jedinci. Ostrostřelec Floyd Lawton a.k.a Deadshot – muž, který nikdy nemine – je ustanoveným vůdcem téhleté bandy chodících mrtvol. Další stálicí je Jokerova holka Harley Queen, pyrokinetik El Diablo a krvelačný King Shark. V komiksu se objeví víc postav, jako třeba Captain Boomerang, Jo-jo, Black Spider atp., ale moc si jich neužijete, protože většina z nich nemá životnost delší, jak dva sešity.

A to je možná i jedna z nevýhod téhle knihy. Jakmile se s Oddílem trochu seznámíte a sžijete, už abyste si zvykali na nové tváře, protože předešlá skvadra je už z poloviny mrtvá. Přesnější název by možná byl Deadshot a jeho kanónenfutr. I tak si ale s touhle měnící se sestavou užijete baseballový zápas jaký svět nikdy nesmí spatřit, pohrajete si s bandou ninjů, užijete si takovou menší vězeňskou vzpouru a aby toho nebylo málo, tak se potkáte i s bandou trpaslíků, siamských dvojčat a jiných podivných individuí v ženských šatech. Jde o vytříbenou akční jízdu, ve které není nic z filmově přeslazeného bratříčkování a stejně tak chybí i ona holywoodská bezkrevnost. Deadshot míří přesně, Harley je šílenější než horská dráha Kingda Ka a King Shark je… King Shark. A celou tuhle krvavou, nebezpečnou a smrtící bandu kočíruje v pozadí ukrytá Amanda Waller s palcem na detonátoru. Z komiksu je jasně cítit, že jde o rozjezd série a snad se časem dočkáme i ustálenějšího týmu, ale i tak se nám dostane dobré akční jízdy. Nic víc, ale ani nic míň.

Scénáristou tohoto akčního opusu je Adam Glass, producent a (nečekaně) scénárista seriálu Supernatural, The Cleaner, nebo Cold Case. V komiksové branži ale také není žádným nováčkem. Dělal pro oba behemoty obrázkového čtiva – pro Marvel zapracoval na jejich noirové sérii, kde si pohrál s postavou (na Netflixu očekávaného) Lukea Cagea  a dále se hodně věnoval všemi milovanému Žoldákovi-co-neřekne-ani-slovo („Počkat, to zní nějak divně“ Jasně, protože´s to totálně posral!)… echm… Deadpoolovi. No a u DC se účastnil eventu Flashpoint, kde napsal třídílnou Legion of Doom, zanechal své jméno pod JLA 80-PAGE GIANT 2011 a přispěl i do knihy The Joker: Death of the Family.

A po kreslířské stránce stojí za zmínku především Federico Dallocchio (Batman: Arkham Unhinged, Insurgent), kterému asistovali kupříkladu Clayton Henry (Alpha Flight, Exiles, X-Men:Apocalypse vs. Dracula), Cliff Richards (ano, píše se s es na konci a ne, není to ten zpěvák – Buffy the vampire Slayer, Birds of Prey a New Thunderbolts) nebo Scott Hanna (Green Lantern Corps, Deathstroke). Nu a z českých bijců nás zastupuje Martin D. Antonín jako překladatel a Pavel Mařata jako letter…rer…er… no, tak nějak.

BBArt opět přináší do našich zpátečnických luhů a hájů nový a neznámý střípek DC Universa, který nám ukazuje, že ne všichni klaďasové, jsou hrdinové. Co říct závěrem? Kašlete na film a kupte si raději komiks!

(Visited 110 times, 1 visits today)
  • Hodnocení Vlčí Boudy
Líbil se ti článek? Okomentuj ho níže.

O AUTOROVI

Autor. Vesmírný povaleč, těhotný smradlavý lenochod, ostuda lidstva, odporný a páchnoucí, slizký a hnusný zelený lidský výkal. Nejradši by se celý život ládoval dobrůtkami všeho druhu, barev a chutí, četl komiksy a koukal na filmy. Ale stejně ho máme rádi. Boudí komiksový specialista.


KOMENTÁŘE