logo

PROMĚNY TEMNÉHO RYTÍŘE

Ke kultuře, tak jako téměř ke všemu v životě, můžete přistupovat dvěma způsoby. Můžete chodit po galeriích, obdivovat mnohovýznamové podprahové zprávy autorů, kochat se technikou, číst nekonečné rozbory, a pak o tom nakonec debatovat v kavárně nad šálkem kozího mléka a fajky. Proč ne. Nebo si nad tím vším umýt ruce a jen se bavit nad barvami, akcí, hláškami, jednoduchým sdělením a místo složité, ve staročestině psané monografii si vystačíte s malým štítkem s nápisem “cool”. Je dost možné, že se kolem bude povalovat nějaký popcorn.

V komiksu platí samozřejmě úplně to samé.Je krásné se poflakovat s Alessandrem Sannou kolem Řeky, vychutnávat si jinotaje a tvořit si vlastní příběh. Nebo se pustit s Jodorowskym na psychedelický výlet do vesmíru. Bude to moc fajn. Na druhou stranu si stejně můžete užít jednoduchou jízdu, u které nemusíte moc přemýšlet a stačí se jen bavit. Batman je k tomu úplně ideální. Ano, má na kontě pár vážnějších kousků, nutící se zamyslet a přiznat si, že i takový komiks může mít své literární kvality. Předně je to ale maník, který už téměř osmdesát let dělá pořád to samé, dokola a dokola… A dokola… Jeho skalní fanoušci asi musí být jednodušší lidé bez větších ambic.

Zmínit takovou pluralitu bylo nutné proto, aby bylo jasno, že ani jedna strana nikdy nebude mít absolutní pravdu. Někdy si pochutnáte na vysoké gastronomii, jindy zase na obyčejném párku s rohlíkem. Zkrátka, jednou za čas je třeba se uvolnit a vychutnat si akční jednohubku plnou toho “bum” a “prásk”. Série Batman: Temný rytíř, kterou u nás vydává nakladatelství BB/art, je k tomu přímo stvořená. Na nic si nehraje, nabízí léty doladěný a pěkně vypadající standard a protože pochází z doby velkého DC restartu, v každé knize tak dostanou i nováčci v netopýřím oboru šanci se seznámit se všemi postavami a záporáky, které nebohý Bruce nahání už roky stále dokola a dokola…

Čtvrtá kniha série s podtitulem Proměny není výjimka. Řada přišla na jednoho z nejstarších protivníků, kterým je zneuznaný béčkový herec Karlo Basil, čili Clayface – měňavec. Jeho příběh nám jej představí jako zlomeného člověka, který toužil po pozornosti a udělal vše, aby si ho ostatní všimli. I za cenu toho, že se z něj stane vraždící stroj a masový vrah. Závěr knihy pak přináší další střípek do příběhu Man-Bata, mutanta člověka a netopýra, který je považován za přímý opak sice temného, ale dobrého Batmana.

Tímto bychom mohli představení nové knihy uzavřít a spokojit se s tím, že nepřináší sice nic nového a převratného, ale nabízí nenáročnou zábavu a ničím zásadním neurazí. Nebýt několika stránek vklížených mezi tyto dva příběhy, tvořící krátký kousek s názvem Beze slov. Jak už název samotný napovídá, obejdeme se v něm bez jakéhokoliv povídání a bublin. Taková drobnost, ale najednou je tu něco, co zcela změní náladu a atmosféru všeho okolo. V zásadě je to banální příběh vyšetřování ilegální továrny vykořisťující nelegální přistěhovalce a děti. Díky absenci jakéhokoliv textu však působí jako malé zjevení. Vše je rázem temnější, syrovější, dalo by se říct intenzívnější a brutálnější. Šokující. Popravdě, nebýt této vsuvky, zřejmě bych na celou knihu brzy zapomněl, ale nečekaně jsem objevil něco, co mě donutilo přemýšlet a hledět na stránky s otevřenou pusou. Moc pěkné.

Kniha Batman: Temný rytíř 4: Proměny je důkazem, že i nenáročné čtení, od kterého vlastně nic moc nečekáte, dokáže mile překvapit. To je ale typické pro celou sérii. Jinde se řeší budoucnost lidstva, hrabe se v psychice hlavního hrdiny a loví sovy a jiná havěť, tady stačí vytáhnout a oprášit pár starých zločinců a o zábavu je postaráno stejně, ne-li lépe.

(Visited 197 times, 1 visits today)
  • Hodnocení Vlčí Boudy
Líbil se ti článek? Okomentuj ho níže.

O AUTOROVI

Šéfredaktor. Herní fanda, komiksový milovník, blázen do písmenek, hudební nadšenec, herní maniak nebo samozvaný filmový kritik. Tolik zájmů a tak málo času...


KOMENTÁŘE